Menu   Email


Lammstek och potatisgratäng med purjolök

Familjen utanför hönshuset

Här har vi samlat några recept på vårt lammkött. En del är egna kompositioner, andra har vi lånat från vänner och bekanta, eller hittat någon annanstans.















Detta recept har vi lånat av Per Morberg

INGREDIENSER

Lammstek
1kg lammstek
3-5 klyftor vitlök, delade
2 msk färsk rosmarin, hackad 2 msk färsk timjan,hackad salt och svartpeppar
0,5 citron,pressad smör,till stekning

Potatisgratäng
1 kg potatis av mjölig sort
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
lgul lök
0,5 purjolök
3 klyftor vitlök
salt och svartpeppar
1 knippe gräslök, hackad, till garnering

Till servering
500g Haricots verts


GÖR SÅ HÄR

Lammstek:
Värm din ugn till 175 grader.
Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål iköttet med ett brynstål.
Proppa hålen fulla med vitlök,rosmarin och timjan.Gnid in lammsteken i salt och peppar, örter och eventuellt citron.
Bryn din lammstek i smör och se till att den får färg på alla sidor.
Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg lammsteken på ett galler.
Ställ in den iugnen med långpanna under som fångar upp skyn.
Stek tills dintermometer visar 62-65 grader, ungefär 60-80 minuters stektid. Lammsteken får gärna vara rosainuti.
Ös steken några gånger med skyn under stekningen.
Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.

Potatisgratäng:
Värm din ugn till 200 grader.
Skala och skär potatis i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i grädde och mjölk, 5-10 minuter.
Skala och hackal ök, skölj och hacka purjolök.
Blanda med potatis, pressa ner vitlök och salta och peppra.
Häll blandningen ien smord ugnsform och grädda din potatisgratäng i 30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.

SERVERA

Servera med Haricots vert